2022 CS:GO Rütbeleri ve CS:GO Rank Sistemi

Lansmanının üzerinden tam 10 yıl geçmiş olmasına rağmen Counter-Strike: Global Offensive halen dünyanın en çok oynanan FPS oyunlarından biri. Yalnızca Steam üzerinden oynayabildiğiniz oyunun, SteamDB verilerine göre günlük olarak ortalama 600.000-700.000 aktif olarak oyuncusu bulunuyor. Özellikle CS:GO ücretsiz olarak oynanabilir hale geldikten sonra oyuncu sayısında daha da artış yaşadı.

Oyuncuların rekabet tutkusunu bir üst seviyeye çıkaran ve her yıl binlerce dolar ödüllerin dağıtıldığı turnuvaları bulunan CS:GO’da hangi rütbelerin bulunduğu ve bu rütbelerin nasıl elde edilebileceğini açıklayacağız.

CS:GO Rütbeleri (Rank)

Bir önceki Counter-Strike oyunlarındaki en büyük sorunlardan biri, oyun içerisinde herhangi bir rekabet unsurunun bulunmamasıydı. Oyunların içerisinde rütbe sistemi bulunamadığı için oyuncular, kendisi ile aynı seviyedeki oyuncular ile eşleştirilmiyordu. Ancak, CS:GO ile birlikte rütbe sisteminin gelmesi bu sorunu ortadan kaldırdı.

 CS:GO’daki rütbe sistemi ile birlikte artık oyuncular, maçlarını daha hızlı bir şekilde buluyor ve daha rekabetçi maçlar oynayabiliyor.

 CS:GO’da, Silver, Gold Nova, Master Guardian ve Elite olmak üzere dört grup ve her bir grubun alt seviyeleri ile birlikte toplamda 18 adet rütbe bulunuyor.

 

CS:GO’da bulunan rütbeler aşağıdaki gibidir:

  • Silver 1 (Gümüş 1)
  • Silver 2 (Gümüş 2)
  • Silver 3 (Gümüş 3)
  • Silver 4 (Gümüş 4)
  • Silver Elite (Seçkin Gümüş)
  • Silver Elite Master (Usta Seçkin Gümüş)
  • Gold Nova 1 (Altın Nova 1)
  • Gold Nova 2 (Altın Nova 2)
  • Gold Nova 3 (Altın Nova 3)
  • Gold Nova Master (Usta Altın Nova)
  • Master Guardian 1 (Usta Muhafız 1)
  • Master Guardian 2 (Usta Muhafız 2)
  • Master Guardian Elite (Seçkin Muhafız)
  • Distinguished Master Guardian (Seçkin Usta Muhafız)
  • Legendary Eagle (Efsanevi Kartal)
  • Legendary Eagle Master (Usta Efsanevi Kartal)
  • Supreme Master First Class (Birinci Sınıf Üstün Usta)
  • Global Elite (Dünyaca Seçkin)

Yukarıda görmüş olduğunuz CS:GO rütbelerinin sıralamasını açıklayacak olursak, Silver 1 daha önce FPS oyununu oynamamış ve taktiksel rekabetçi oyuncuların aşina olmadığı, kısacası oyunda yeni olanların çoğunlukla bulundukları acemi bir rütbe diyebiliriz. 

 Global Elite ise, rekabetçi seviyenin en üst liginde oynayan, ağırlıklı olarak profesyonel veya profesyonel oyuncu adayları diyebiliriz.

Yayınlanmış olan bir istatistiğe göre, CS:GO oyuncularının %34’lük bir dilimi Gold Nova rütbesinde bulunuyor. Oyundaki en yüksek rütbe olan Global Elite’te bulunan oyuncu sayısı 2022 itibari ile %2’den daha azdır.

CS:GO’da Rütbe (Rank) Nasıl Atlanır?

CS:GO’da rütbe, oyun içerisindeki becerinizin aslında bir göstergesidir. Rütbenizi gören oyuncular aşağı yukarı sizin nasıl oynayabileceğinizi tahmin edebilirler.

CS:GO’da bir rütbe elde edebilmek için öncelikle 10 rekabetçi oyun oynamanız gerekiyor. Ancak şunun altını çizmek gerekir ki, eğer bir rütbeye sahip değilseniz, günde sadece iki adet maç oynayabilirsiniz. Bu, rütbenizi elde etmeniz ve seviyenizi belirlemeniz için gereken bir uygulamadır. 10 galibiyete ulaştıktan sonra, maçlarda göstermiş olduğunuz performansa göre, yukarıda listelemiş olduğumuz rütbelerden birine atanacaksınız. Rütbenizi elde ettikten sonra ise günlük 2 galibiyet sınırlaması kalkacak ve istediğiniz kadar rekabetçi oyun oynayabileceksiniz.

Not: 10 maçın 10’unu da kazansanız hiçbir şekilde Global Elite olamazsınız.

Oyunun rekabetçi sıralaması için bir diğer önemli nokta ise, eğer beş kişi ile girmiyorsanız sadece bulunduğunuz rütbeye göre diğer oyuncularla eşleştirileceksiniz. 5 kişilik bir ekiple girdiğinizde rütbenizin bir önemi yoktur. Fakat takım arkadaşlarınızın ve sizin bulunduğunuz rütbeye göre, karşı takıma karma bir oyuncu grubu gelecektir. Eğer siz Silver bile olsanız eğer takımınızda Global Elite bir oyuncu varsa, karşı takıma da Global Elite rütbesine sahip bir oyuncunun gelmesi muhtemeldir. 

CS:GO’da rütbe atlamak, doğrudan rekabetçi maçlarınızda elde ettiğiniz galibiyet ve mağlubiyetlere bağlıdır. Çok fazla rekabetçi maçı üst üste kazanırsanız hızlı bir şekilde rütbe atlayabilirsiniz. Aynı şekilde çok fazla üst üste maç kaybederseniz hızlı bir şekilde elde ettiğiniz rütbelerinizi kaybetmeye başlarsınız.

CS:GO’da Hızlı Rütbe Atlama Teknikleri

CS:GO’daki rank sistemi oyunun önemli bir parçasıdır. Bu sistem, oyuncuları yeteneklerini geliştirmeye ve daha yüksek seviyelere ulaşmaları için motive eder.

Her CS:GO oyuncusu, daha yüksek bir sıralama elde etmeye çalışırken çeşitli hatalar yapabilir ve bazı zorluklarla karşılaşabilir. Yeni başlayanlar veya CS:GO’da rütbe atlama konusunda zorlananlar için, yapılan hatalardan kaçınmalarında yardımcı olacak bazı önemli noktalar var. Aşağıda bunları ele aldık.

CS:GO’da Spray Nasıl Yapılır?

CS:GO’da bulunan silahlar, gerçek hayatta bulunan silahlar düşünülerek tasarlandı. Oyun içerisinde bulunan tüm silahlar aynı şekilde gerçek hayatta da bulunuyor. Bu nedenle, oyundaki her silahın kendine özgü şekilde ayarlanmış geri tepme oranları vardır.

Bu noktada, oyunu oynarken oyuncuların belki de en sık karşılaşacağı terimlerden biri olan Spray’den bahsedelim.

Spray, eğer oyunda yüksek bir rütbeye sahip olmak istiyorsanız mutlaka öğrenmeniz ve ustalaşmanız gereken bir kavramdır. Özellikle Rifle adı verilen M4A4, M4A1-S ve AK47 gibi silahların Spray’lerini öğrendiğinizde, daha hızlı bir şekilde üst rütbelere çıkacak kabiliyete sahip olmuşsunuz demektir.

Aim’inizi Geliştirin

CS:GO’da hızlı bir şekilde rütbe atlamak istiyorsanız yapmanız gereken bir diğer işlem ise Aim antrenmanlarıdır. Aim’inizi geliştirdiğinizde, rakip oyuncuları daha iyi şekilde vurabilecek ve daha hızlı bir şekilde rütbe atlayabileceksiniz. Elbette sadece iyi bir Aim’e sahip olmanız tek başına yeterli değildir. Aynı zamanda iyi reflekslere de ihtiyacınız olacak. Bunun için topluluk tarafından Atölye’de yayınlanmış Aim antrenman haritaları mevcuttur. Bunlardan herhangi birini indirip daha sonrasında ise antrenmanlarınıza başlayabilirsiniz.