Dropshipping Nedir? Stoksuz E-ticaret ile Para Kazanma Rehberi

Dropshipping nedir ve nasıl yapılır? Stoksuz e-ticaret ile nasıl para kazanılacağını ve avantajlarıyla dezavantajlarını keşfedin!

Dropshipping Nedir, Nasıl Yapılır ve Kârlı Mıdır?

Geleneksel yöntemle e-ticaret dünyasına adım atmak isteyenlerin, bütçe başta olmak üzere belirli gereksinimleri karşılamaları gerekir. Ancak bu dünyaya adım atıp kazanç sağlamanın çok daha pratik bir yöntemi mevcuttur. Dropshipping isimli bu yöntem hakkında bilinmesi gereken tüm detayları, içeriğimizin devamında bulabilir ve seni başarıya götürecek ipuçlarını keşfedebilirsin.

Dropshipping Nedir?

Dropshipping, girişimcilerin internette stok oluşturmadan ürün satışı yapabilmelerine olanak tanıyan e-ticaret modelidir. Söz konusu yöntem dahilinde müşteri ürünü sipariş ettiğinde, gönderim sorumluluğunu doğrudan tedarikçi üstlenir. Dropshipping modeli, düşük başlangıç maliyeti ile stoksuz satış yapma amacındaki girişimciler için idealdir. Düşük risk ve bütçe gibi konularda sağladığı esneklikle bu model, e-ticaret dünyasında popüler durumdadır.

Tipik bir dropshipping süreci, ürün seçimi ve mağaza kurulumu ile başlar. Müşteri, online mağazayı ziyaret edip ürün satın aldığında devreye tedarikçi girer. Ödeme gerçekleştirilip sipariş oluşturulduğu anda müşteri ve gönderim bilgileri tedarikçiye elektronik ortamda iletilir. Sürecin bu aşamasında ayrıca satıcı, tedarikçiye ödeme yapar. Son adımda ise tedarikçi ürünü doğrudan alıcıya gönderir. Satıcı yalnızca gönderimi kontrol eder.

Dropshipping ile ürün satışının popüler olmasında, geleneksel e-ticaret ile arasındaki farkların payı oldukça fazladır. İki yöntem arasındaki en temel farklılık olarak stok yönetimi ve depolama öne çıkar. Geleneksel e-ticaret, belirli miktarda stok oluşturulmasını ve doğal olarak depolamayı gerektirir. Dropshipping’de ise stoğa ihtiyaç duyulmaz. Geleneksel e-ticaret ve dropshipping arasındaki diğer farklılıklar şu şekilde sıralanabilir:

  • Stok oluşturma ve depolama gereksinimlerinden dolayı geleneksel e-ticarette belirli miktarda başlangıç maliyetine ihtiyaç duyulur. Dropshipping’de ise başlangıç maliyetleri düşüktür.
  • Geleneksel e-ticarette; kalite kontrol, teslimat ve müşteri hizmetleri gibi süreçlerden satıcı sorumludur. Stoksuz e-ticarette, ürün ve gönderim süreçlerinde satıcı yalnızca gözlemci konumundadır.
  • Geleneksel yöntemle e-ticaret, daha yüksek kâr marjı sunma potansiyeline sahiptir. Stoksuz e-ticarette ise marj genelde düşüktür.
  • Geleneksel e-ticaret yapanlar için stok riski mevcuttur. Dropshipping yöntemini benimseyen girişimciler içinse böyle bir risk söz konusu değildir.

Dropshipping Nasıl Yapılır?

Dropshipping ile ürün satışına başlamak isteyen girişimcilerin, belli başlı konularda araştırmalar ve seçimler yapmaları gerekir. Bu kapsamda ilk olarak hangi ürünlerin rağbet gördüğünü belirlemek amacıyla pazar araştırması yapılmalıdır. Popüler ürünler belirlendikten sonra ikinci aşamada daha az rekabet ve daha yüksek müşteri ilgisi sağlayacak niş seçeneklere yoğunlaşılmalıdır. Online mağaza aracılığıyla müşterilere sunulacak niş ürün belirlendiğinde, tedarikçi araştırmasına geçilebilir.

İyi bir dropshipping tedarikçisi bulmak amacıyla Ali Express, Oberlo vb. platformlar kullanılabilir. Daha fazla sonuca ulaşmak için arama motorları üzerinden sorgulama yapılabilir. Tedarikçi dizini kullanmak ve rehberlerden faydalanmak da sık tercih edilen yöntemler arasındadır. Araştırma sonucunda belirlenen potansiyel tedarikçiler ile iletişime geçmek ve koşullar konusunda detaylı bilgi sahibi olmak önemlidir. Tedarikçinin çalışma şekli hakkında daha tutarlı sonuçlar elde etmek için ayrıca test siparişi oluşturulabilir.

Dropshipping tedarikçisi seçimi tamamlanınca popüler bir e-ticaret platformunda mağaza oluşturulmalıdır. Stoksuz e-ticaret işine başlayacaklar için ideal online satış platformları Shopify, Amazon, eBay, WooCommerce, BigCommerce şeklinde sıralanabilir. Temelde aynı işleve sahip olsalar da her platform; ürün sergileme, sipariş alma, müşteriye erişim gibi konularda satıcılara farklı özellikler sunar.

E-ticaret platformlarında mağaza oluşturma süreci genelde satıcı hesabı açma, görsel tasarım seçimleri, ürün entegrasyonu, ödeme ve nakliye ayarları adımlarından oluşur. Amazon ve eBay tercihinde bulunulduğunda müşteri hizmetleriyle ilgili yönetim süreçlerinin de oluşturulması gerekir. Daha fazla sayıda potansiyel alıcıya ulaşmak isteyen dropshipping girişimcileri, bütçeleri doğrultusunda platform içi reklam ve satış kampanyaları kurgulayabilir.

Dropshipping Avantajları

Dropshipping modelini cazip kılan avantajlar şu şekilde listelenebilir:

1. Dropshipping için stok oluşturmaya ve lojistik yönetimine gerek yoktur. Bundan dolayı söz konusu yönteme düşük maliyetlerle başlanabilir. Başlangıç aşamasında yalnızca şahıs şirketi kurulumu ve platform üyeliği giderleri için düşük seviyede bütçeye ihtiyaç duyulur.

2. Dropshipping, girişimcilere operasyonel kolaylık sunar. Çünkü stok yönetiminden ürün gönderimine kadarki tüm süreçler, tedarikçinin sorumluluğu altındadır.

3. Dropshipping yöntemiyle e-ticaret, mekândan bağımsız çalışma esnekliği sağlar. Sipariş yönetimi ve müşteri desteği süreçleri, internet erişimi olduğu sürece her yerden yürütülebilir.

4. Girişimciler, stok oluşturma zorunluluğu olmadığından müşterilerine geniş ürün yelpazesi sunabilir. Müşteri taleplerinde değişim meydana geldiğinde, trend ürünler mağazaya kolayca eklenebilir.

5. Dropshipping modeli, satışa hızlıca başlama kolaylığından yararlanmayı mümkün kılar. Başlangıç aşamasındaki araştırma süreçlerini ardından operasyonel hazırlığa gerek kalmadan faaliyete geçilebilir.

Dropshipping Dezavantajları

Dropshipping yöntemiyle e-ticaret yaparken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar mevcuttur. İyi bir planlama ile etkileri kolayca minimize edilebilecek bu detaylar şunlardır:

1. Dropshipping’de kâr marjı genel olarak düşüktür. Yüksek ciro elde etmek için satış hacminin belirli seviyenin üzerinde kalması sağlanmalıdır.

2. Stok durumunun kontrolü, tamamen tedarikçidedir. Bu nedenle düşük ihtimalli de olsa biten bir ürünün satışı gerçekleşebilir.

3. Satıcı, müşterilere sunulan ürünün kalitesi üzerinde kontrole sahip değildir. Dolayısıyla müşteri memnuniyetsizliğine yol açabilecek hatalı gönderimlerin ve kalite sorunlarının anında çözümlenmesi gerekir.

4. Satıcı ve tedarikçi arasında sürekli iletişim yoksa, iade ve değişim gibi aşamalarda müşteri hizmetleri zorlukları yaşanabilir.

5. Dropshipping, başlangıç maliyetlerinin düşük olması nedeniyle e-ticaretle ilgilenen girişimcilerin ilk yöneldikleri seçeneklerdendir. Haliyle yoğun rekabetten söz edebilmek mümkündür.

6. Dropshipping’de markalaşmak, geleneksel e-ticarete göre daha zordur. Çünkü satıcı, ürünlerin görünümü ve ambalajı üzerinde daha az kontrol sahibidir.

Dropshipping ile Nasıl Para Kazanılır?

Dropshipping ile para kazanmak için ilk olarak doğru ürün seçimi yapılmalıdır. Seçilecek ürün niş, yani spesifik bir kitlenin ihtiyaçlarını karşılayacak türde olmalıdır. Niş ürünlerde rekabet seviyesi görece daha düşük olabilir. Tabii gelir seviyesini yükseltmek amacıyla mağazaya yoğun talep gören trend ürünler eklenebilir. Niş kategorisinde yer alıp hedeflenen satış hacmine ulaşma potansiyeline sahip ürünleri belirlemek amacıyla farklı yöntemler kullanılabilir.

Dropshipping işinde başarılı olmayı sağlayacak doğru ürün seçimi için anahtar kelime araştırması yapılabilir. Anahtar kelime araştırmasına ek olarak rakip pazar yerlerini incelemek ve sosyal medya hesaplarını takip etmek faydalıdır. Aynı amaç doğrultusunda Amazon, eBay, AliExpress gibi platformlarda trend ürünler listelerine de göz atılabilir. Böylece talep gören ürünler hakkında fikir elde edilebilir.

Konu müşteri kazanmaya geldiğinde, en etkili yöntem olarak platform içi reklamlar ön plana çıkar. Hedef kitlenizin ilgisini kendi pazar yerinize çekmek amacıyla sosyal medya ve e-posta pazarlama kampanyaları oluşturabilir, bütçeniz doğrultusunda influencer iş birliklerine yönelebilirsiniz. Organik arama sonuçlarında daha iyi konumda yer almak içinse doğru anahtar kelime seçimi yapmanızı sağlayacak araçları kullanabilirsiniz.

Amazon Dropshipping Nedir ve Nasıl Yapılır?

Amazon üzerinden dropshipping yapmak, satıcılar için daha fazla potansiyel müşteriye ulaşmak anlamına gelir. Amazon’un güvenli altyapısından yararlanmayı tercih eden girişimciler, geniş müşteri kitlesine düşük seviyede pazarlama çabası ile ulaşabilir. Üstelik Amazon’un benimsediği politika sayesinde satışlardan elde edilen kazanç belirli aralıklarla satıcı hesabına yatırılır. Bu sayede nakit akışını yönetmek kayda değer oranda kolaylaşır.

Her e-ticaret platformunda olduğu gibi Amazon’da da satıcıların karşılaşabilecekleri bazı zorluklar mevcuttur. Platformda pazar yeri oluşturmak isteyen kişiler, Amazon’un dropshipping için belirlediği kurallara uymalıdır. Örneğin, ürünlerin gönderimini tedarikçi yapsa bile bu konudaki tüm sorumluluk satıcıya aittir. Amazon, kendisini tercih eden satıcıların envanter yönetimi, gönderim ve iade konularında özenli çalışmasını bekler. Güvenilir ve popüler bir platform olmasından dolayı Amazon’da ayrıca rekabet oldukça yoğundur.

Amazon’da stoksuz satış yaparken ürün araştırması için Jungle Scout ve Helium 10 gibi araçları kullanabilirsin. Envanter yönetimi için Restock Pro veya Inventory Lab arasından tercihte bulunabilirsin. Sipariş yönetimi için popüler araçların başında ShipStation ve Ordoro gelir. Pazarlama içinse AMZ Tracker ya da Sellics vb. araçlara yönelebilirsin.

Dropshipping İçin Gerekenler

Stoksuz satış yapmayı düşünenlerin kullanması gereken belli başlı platformlar ve yazılımlar mevcuttur. Dropshipping yapanların yöneldikleri popüler platformlar; Amazon, eBay, Shopify, WooCommerce, BigCommerce şeklinde sıralanabilir. Ürün ve tedarikçi bulma amacıyla Oberlo, Spocket, SaleHoo, AliAexpress vb. seçeneklerden faydalanılabilir. Envanter ve sipariş yönetimi söz konusu olduğunda tercih hakkını Inventory Source, Orderhive, Skubana gibi araçlardan yana kullanabilirsin.

Dropshipping’de müşteri hizmetleri için kullanılan popüler araçlara Zendesk, Freshdesk ve Gorgias örnek gösterilebilir. SEO ve analiz içinse Google Analytics, Ahrefs, SEMrush, Yoast SEO bünyesindeki özelliklerden faydalanılabilir. Sıra ödeme almaya geldiğinde ise Tosla’yı tercih edebilirsin.

Stoksuz satışta, gelir hedefine ulaşmak amacıyla doğru araçların kullanımı kadar etkili müşteri ilişkileri yönetimi de önemlidir. Müşterilerinize olumlu deneyimler yaşatmak için demografik özellikler, alışveriş alışkanlıkları gibi temalar halinde profil bazlı kategorilendirme yapabilirsin. Bu sayede kişiselleştirilmiş kampanyalar oluşturup müşteri beklentilerine ideal şekilde yanıt verebilirsin. Hızlı ve etkili müşteri hizmetleri sunma hedefiniz doğrultusunda ayrıca canlı destek vb. kanallar oluşturabilirsin.

Müşteri memnuniyetini yükseltmenin pratik yolları arasında başarılı bir tedarikçi ile iş birliği ilk sıralardadır. Bu nedenle seçim aşamasında güvenilirlik, itibar, ürün kalitesi, iletişim ve gönderim hızı, stok durumu konularına yönelik titiz değerlendirmeler yapmak faydalıdır. Doğru tedarikçiyi bulma hedefiniz doğrultusunda AliExpress, Spocket, SaleHoo, Oberlo üzerinden araştırma yapabilirsin.

  • Paylaş
  • Whatsapp
  • X
  • Facebook
Tosla uygulamasını indir, alışveriş yap, kazan, daha çok eğlen!
  • QR okut indir

    QR okut indir