Tosla ile En Sevdiğin Oyunlara Daha Az Öde

Tosla Kart ile oyun kodu ödemelerine 15% Tosback!

2022'nin En İyi Strateji Oyunları: 10 PC ve Mobil Oyun Listesi 

Kimi oyuncu aksiyon ve macera tarzı oyunları daha çok severken, kimi oyuncu strateji kurabileceği, her şeyi adım adım hesaplayarak hamleler yapabileceği oyunları sever. Mobil oyunların da yaygınlaşması ile birlikte strateji oyuncularının sayısı günden güne artmaya başladı.

Oyun dünyasında strateji oyunları, sıra tabanlı, gerçek zamanlı ve taktiksel olarak ve daha birçok türde oyuna ev sahipliği yapmaktadır. Eğer bir strateji oyunu oynamak istiyor ve hangi oyuna başlayacağınıza karar veremiyorsanız sizin için 2022 yılı içerisinde hem PC’de hem de mobil’de oynayabileceğiniz en iyi oyunların bir listesini yaptık. Listemizin içerisinde kendisini strateji alanında kanıtlamış ve birçok oyuncunun beğenisini kazanmış oyunlar yer alıyor.

PC İçin 2022 Yılının En İyi 5 Strateji Oyunu

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere strateji oyunları, bilgisayar oyunlarının ilk günlerinden beri varlığını sürdüren önemli bir oyun türüdür. Hem fantezi, hem bilim kurgu hem de 4X sıra tabanlı strateji türünde oyunlar listemizin içerisinde yer alıyor. Listede bulunan bazı oyunların çıkış tarihleri daha eski olsa da yine de 2022 yılı içerisinde halen oynayabileceğiniz en iyi strateji oyunlarıdır.

Özellikle PC’de strateji oyunu oynamak istiyorsanız listemizde bulunan oyunlara mutlaka göz atmanızı tavsiye ederiz. Listemizin içerisinde bulunmayan ancak döneminde satış rekoru kıran oyunlardan biri olan Empire Earth serisine de bir şans verebilirsiniz. Oyundaki çağ geçişi ve çağ çeşitliliği oldukça geniş. İlk insanlık tarihlerinden başlayıp, uygarlığınızı uzay zaman çağına kadar götürebilir ve robot savaşlarına girebilirsiniz. Oyun sadece GOG üzerinden satılıyor olsa da bizce hala oynamaya değer.

Baldur’s Gate 3

Listemizin ilk sırasında Larian Studios tarafından geliştirilen ve 6 Ekim 2020 tarihinde yayınlanmış olan Baldur’s Gate 3 yer alıyor. RYO, sıra tabanlı oyun türlerini içerisinde barındıran Baldur’s Gate 3 harika grafiklere ve oynanışa sahip. Sıra tabanlı strateji oyunu arıyor ve seviyorsanız halen erken oyun erişimdeyken oyunu satın almanızı öneririm. Erken erişimde olduğu için oyun halen geliştirilme aşamasında ancak çoğu tamamlanmış.

Peki Baldur’s Gate 3’den ne beklemelisiniz? Cevabı oldukça basit. Kendi seçimlerinizi yapabildiğiniz, daha farklı birçok yeteneğe sahip karakterlerle kendi partinizi kurarak, dostluk, ihanet, fedakârlık, hayatta kalma ve mutlak güç arzusuyla dolu bir hikâyede, kendi yaşamınızı sürdürebilirsiniz.

Dune: Spice Wars 

Dune: Spice Wars, birçok oyuncu tarafından beğenilen, Northgard oyununun geliştiricisi olan Shiro Games tarafından geliştirilen, 4X gerçek zamanlı strateji oyunudur. Frank Herbert'in çığır açan Dune evreninde yer alan, fraksiyonunuza liderlik etmeli ve zorlu çöl gezegeni Arrakis üzerinde kontrol ve hakimiyet için savaşmanız gerekiyor. Dune: Spice Wars’ın ana çıkış noktası 2021 yılında yayınlanmış olan sinema filmidir. Filmde Timothée Chalamet, Zendaya ve Jason Momoa gibi ünlü Holywood aktörleri yer alıyor.

Oyuna gelecek olursak, oyunda oynayabileceğiniz 4 farklı fraksiyon bulunuyor. Bunlar; Atreides, Harkonnen, Smugglers ve Fremen. Her bir fraksiyonun kendisine has özellikleri bulunuyor. İstediğiniz fraksiyonu seçiyor ve oyuna başlıyorsunuz. Standart strateji oyunlarında olan, keşif, yapı inşa etme ve savaş Dune: Spice Wars’da da mevcut. Kısacası strateji ve bölge yönetimi oyunlarını seviyorsanız Dune kesinlikle ilk tercihlerinizden biri olmalı.

Age of Empires 4

Strateji oyunu denilince belki de akla ilk gelen oyunlardan biri Age of Empires’dır. AoE serisi hemen hemen her dönemde en çok oynanan oyunlar arasında yer aldı. Özellikle oyunun ikinci oyunu yani Age of Empires 2 bir dönem o kadar çok oynanıyordu ki, yıllar sonra Electronic Arts oyunun HD versiyonunu piyasaya sürdü.

Şimdilerde ise oyunun en son sürümü olan Age of Empires 4 eski ihtişamını yitirmiş gibi görünüyor. Yine de bu onu kötü bir oyun yapmıyor. Age of Empires 4’deki birçok mekanik bir önceki sürümlerde olanlar ile neredeyse aynı.

Eğer strateji oyunlarını seviyorsanız Age of Empires yine oynayabileceğiniz harika oyunlardan biri.

Civilization 

Civilization serisi tıpkı Age of Empires gibi artık klasikleşmiş bir sıra tabanlı strateji oyunudur. Seçtiğiniz bir uygarlık ile dünyanın hakimi olmaya çalıştığımız Civilization’da uygarlık liderleri gerçek kişilerden alınmadır. Yani oyun içerisinde Gandhi’yi görebilirsiniz.

Sıra tabanlı strateji oyunlarını seviyorsanız ve oyun hemen bitsin istemiyorsanız Civilization size istediğiniz her türlü imkanı sunuyor. Oyun da o kadar dikkat etmeniz gereken detay var ki, tüm adımlarınızı dikkatli bir şekilde seçmeniz gerekir. Yapacağınız yanlış bir politika uygarlığınızın sonunu getirebilir.

Europa Universalis

Europa Universalis, Paradox Interactive tarafından geliştirilen sıra tabanlı harika bir strateji oyunudur. 1444'ten 1821'e kadar olan dönemi kapsayan, oyuncuların dünyadaki hemen hemen her ulusu kontrol etmelerini sağlayan ve kendi tarihinizi yaratmanıza olanak tanıyan Europa Universalis sizi tamamen özgür bırakan bir oyun. Paradox Interactive’ın genel felsefesi oyuncuyu özgür bırakmak olduğundan kesinlikle oynanması gereken bir oyun. Oyun için piyasaya sürülmüş olan ayrıca birçok DLC’de bulunuyor ve oyun şirketi düzenli olarak DLC’ler yayınlamaya devam ediyor. Yani sürekli olarak yenilikler barındırıyor.

Mobil İçin 2022 Yılının En İyi Strateji Oyunu

PC oyunlarını geride bıraktığımıza göre, şimdi de sıra mobil için en iyi strateji oyunlarına geldi. Mobil platformda oynayabileceğiniz, bağımsız olarak geliştirilen gerçekten harika strateji tabanlı oyunlar bulunuyor. Bu listede oyunların bir kısmı daha önceki yıllarda piyasaya sürülmüş olmasına rağmen hala güncelliğini koruyor ve sürekli olarak oyunculara yeni içerikler sunuyor. Hazırsanız başlayalım.

Clash Royale

Clash Royale, hem Android işletim sistemlerinde hem de iOS işletim sistemlerinde ücretsiz olarak indirip oynayabileceğiniz bir strateji oyunudur. Oyun 2016 yılında piyasaya sürülmüş olmasına rağmen Google Play Store verilerine göre şimdiye kadar 100 Milyondan daha fazla kez indirildi.

Clash Royale ister tek başınıza ister arkadaşlarınız ile birlikte kurabileceğiniz takımlar halinde elinizde bulunan üniteleri geliştirerek ve ilerleyerek oynayabileceğiniz harika bir oyun. Oyun içerisinde sürekli olarak yeni etkinlikler bulunduğundan güncelliğini hiç kaybetmiyor. Güncelliğini kaybetmediği içinde devamlılığını sürdürebilen bir oyun.

Plants vs Zombies

Plants vs Zombies, PopCap Games tarafından ilk kez masaüstü için piyasa sürülmüş bir strateji oyunudur. Daha sonrasında oyunun mobil sürümü de piyasaya sürüldü ve şimdiye kadar 100 Milyondan fazla indirildi. Plants vs Zombies alışılmışın dışında bir oyun deneyimi sunuyor. Oyunun mini hikayesinde, evinizin bahçesinde 5 farklı kulvardan zombiler evinizin içerisine girmek için uğraşırken, sizde onları elinizin altında bulunan farklı birçok bitki ile durdurmaya çalışıyorsunuz. Oldukça sürükleyici ve kademe kademe zorlaşan bir oyun yapısına sahip olan oyunda, elinizde bulunan çiçeklerinde özelliklerini geliştirebiliyorsunuz.

Plague Inc

Plague Inc, genel itibariyle dünyadaki insanlara hastalık bulaştırmaya çalıştığımız ve dünya üzerindeki tüm insanları öldürmek için çeşitli stratejiler geliştirdiğimiz harika bir mobil oyun. Oyuna başlangıçta ufak bir virüs olarak başlıyoruz ve çeşitli zorluklardaki farklı virüsleri mutasyona uğratarak dünya üzerindeki insanları yok etmeye çalışıyoruz. Elbette bu noktada oyundaki bilim insanları salgının farkına varıyor ve salgını durdurmak için araştırmalara başlıyor. Bilim insanları salgını durdurmadan önce tüm insanlara virüsü bulaştırmış ve öldürmüş olmanız gerekiyor. Bunun için virüsünüzün önce hızlı bir şekilde yayılmasını ve ardından ise çok ölümcül semptomları barındırması gerekiyor. İşte tam da bu noktada sizin stratejilerinizin önemi artıyor. Oyun şimdiye kadar, özellikle coronavirus pandemisinin de etkisiyle 100 milyondan fazla indirildi.

Clash of Clans

Clash of Clans belki de mobil platformlardaki en eski en çok oynanan strateji oyunlarından biri. Clas of Clans aynı zamanda Clash Royale oyununun geliştiricisi olan Supercell tarafından geliştirildi ve yayınlandı.

Clash of Clans’da kendimize bir köy inşa ederek, bu köyü geliştirmeye başlıyoruz. Oldukça geniş bir alanımız var. Köyümüzü inşa ederken saldırı kadar kaynaklarımıza ve düşmanların kaynaklara erişimini minimum seviyeye getirebileceğimiz bir defans sistemi ile çevrelememiz gerekiyor. Çünkü oyuna başladıktan bir süre sonra diğer oyunculara kendi kaynaklarını artırabilmek için köyünüze saldırabilir.

Clash of Clans’da ayrıca diğer oyuncuların da bulunduğu Clan’lara girebilir ve köyünüzü daha da geliştirebilirsiniz.

Brawl Stars

Brawl Stars, diğer oyuncular ile birlikte karşılıklı veya takım tabanlı olarak oynayabileceğiniz, üstten görünümlü bir PvP oyunudur. Oyunu hem arkadaşlarınız hem de tek başınıza diğer oyuncular ile birlikte oynayabilirsiniz. Üç dakikadan daha hızlı şekilde sona eren birçok oyun modunu barındıran Brawl Stars’da yönetebileceğiniz birbirinden farklı güçlü süper özelliklere sahip karakterleri barındırıyor. Seçtiğiniz karakter ile oynayarak yıldız seviyesini artırabilir ve attırdığınız yıldız seviyesini çeşitli birçok aksesuar ile destekleyebilir ve karakterinizi daha da güçlü bir hale getirebilirsiniz. Ayrıca oyun içi mağaza da karakterinize özel olarak üretilmiş olan çeşitli kostümler de bulunuyor. Bu kostümlerden satın alarak karakterinizin görünümünü değiştirebilirsiniz. Düzenli olarak güncellemeler ile desteklenen Brawl Stars şimdiye kadar yalnızca Google Play Store’da 100 milyondan daha fazla indirildi ve 22 milyondan fazla da yorumu bulunuyor. Toslayanların oyun heyecanını ikiye katlayacak oyun kampanyalarımıza şimdi göz atabilirsiniz.