Swift Nedir? Bankalar Arası Para Transferi Nasıl Yapılır?
Swift ile bankalar arası para transferi nasıl yapılır, limitleri ve ücretleri nelerdir? Swift sistemi hakkında tüm detayları bu rehberde bulabilirsiniz.
Swift ile bankalar arası para transferi nasıl yapılır, limitleri ve ücretleri nelerdir? Swift sistemi hakkında tüm detayları bu rehberde bulabilirsiniz.
Kimi zaman bir aile üyesine veya arkadaşa, bazen de iş birliği içerisinde olunan ticari işletmeye para gönderimi söz konusu olabilir. Bu tür durumlarda kullanılabilecek çeşitli yöntemler mevcuttur. Ancak konu hızlı ve güvenli gönderim olduğunda akla hemen swift gelir. İçeriğin devamında Swift sisteminin tanımından nasıl çalıştığına kadar birçok farklı detayı keşfedebilirsin.
Swift, Dünya Bankalar Arası Finansal Telekomünikasyon Birliği (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) isimli iletişim ağının kısaltmasıdır. Söz konusu iletişim ağı, uluslararası para transferi işlemlerinin standart hale gelmesini mümkün kılar. Swift aracılığıyla döviz transferleri, güvenli ve hızlı biçimde gerçekleştirilir. Halihazırda bu sistem, bankacılık dünyasında uluslararası ödemeler ve finansal iletişim için temel niteliğindedir.
Ağ sayesinde dünyanın dört bir yanındaki finansal kurumlar, birbirlerine şifrelenmiş halde ödeme talimatları gönderebilme olanağına sahiptir. Swift sisteminde, talimatın doğru banka ve şubeye ulaşmasını garanti altına alan bir kod kullanılır. Sistemin kendi adıyla anılan kod, her bir banka için eşsizdir. Bankalar arası döviz transferini güvenilir kılan ağda yapılan işlemlerde kodun yanı sıra çeşitli doğrulama süreçleri devreye girer.
Swift sisteminin uluslararası finansal işlemlerdeki önemi, zaman yönetimi söz konusu olduğunda gayet belirgin hale gelir. Sistem devreye girmeden önce uzun süreler alan işlemler, artık saniyeler içerisinde gerçekleştirilebilmektedir. Üstelik ödeme talimatlarının alımını ve gönderimini kolaylaştıran sistem, yalnızca özel ve devlete bağlı kurumların kullanımına açık değildir. Herhangi bir bankanın müşterisi olan bireysel kullanıcılar da swift üzerinden anında döviz transferi yapabilir.
Swift üzerinden para transferi yaparken takip edilen adımlar şunlardır:
1. İşleme başlamadan önce karşı tarafın hesabının bulunduğu bankanın Swift kodu öğrenilmelidir. Bu bilgi, para transferinin tarafı konumunda kurumdan / kişiden öğrenilebilir. Ayrıca birçok finansal kuruluş, resmi web sitesinde Swift kodu bilgisine yer verir.
2. İkinci adımda, müşterisi olunan mobil veya internet bankacılığı uygulaması aracılığıyla Swift gönderimi için talimat oluşturulmaya başlanır. Döviz transfer talimatının işleme alınabilmesi için alıcının adının, banka swift kodunun, hesap numarasının doğru şekilde girilmesi önemlidir.
3. Bankalar, Swift işlemleri için belirli miktarda ücret talep edebilir. Dolayısıyla doğru miktarda paranın transfer edildiğinden emin olmak için işleme onay vermeden önce tutar kontrol edilmelidir.
4. Tüm bilgiler doğruysa, onay verilerek işlem tamamlanır.
Swift ağındaki işlemler için bankalar müşterilerinden belirli miktarda hizmet ücreti alabilir. Ayrıca uluslararası döviz transferlerinde işlem süresi değişkendir. Swift transferinin yapılabilmesi için göndericinin bazı bilgileri sağlaması gerekir. Alıcı adı, alıcı banka Swift kodu, banka adı, alıcının IBAN numarası gibi bilgiler eksikse işlem gerçekleştirilemez.
Swift işlemlerinde kullanılan kod, 8 veya 11 karakterden oluşur. BIC (Bank Identifier Code – Banka Tanımlayıcı Kod) ismiyle de anılan kod, eşsiz özelliğe sahiptir. Yani daha basit bir ifadeyle her BIC kodu, tanımlandığı bankaya / finans kurumuna özeldir. Kod, transferin doğru bankaya yapılmasını kusursuz biçimde sağlar.
Swift kodunu öğrenmek için bankanın internet sitesini ziyaret etmek yeterlidir. Sitedeki hesap bilgileri sayfasında uluslararası döviz transferi için gerekli kod eksiksiz ve doğru biçimde yazar. İnternete erişimin mümkün olmadığı durumlarda bankanın müşteri hizmetleri ile iletişime geçilerek BIC kodu öğrenilebilir.
Swift işlem limitleri; bankanın benimsediği politikalara, gönderici ve alıcının hesap türüne göre farklılık gösterir. Genel olarak bankalar, ticari ve bireysel hesaplara farklı limitler uygular. Transferin yapılacağı ülkedeki düzenlemeler de limitlerde değişkenliğe yol açabilir. Örneğin; bazı ülkeler, yüksek meblağlı işlemlerde bildirim yapılmasını zorunlu kılar.
Swift transferlerinde ücretlendirme, genelde işlem yapılan tutara göre değişkendir. Hedef ülke ve işleme aracılık edecek banka sayısına göre işlem ücretinde farklılık meydana gelebilir. Bu iki kriter aynı zamanda işlem süresi üzerinde de belirleyici role sahiptir. Alıcı ülkenin yasal düzenlemeleri ve aracı kurum sayısı, işlemin tamamlanma sürecinde gecikmelere sebep olabilir.
Swift işleminde gecikmelere ek olarak bazı sorunlar yaşanabilir. Transfer sürecinin uzamasına neden olan başlıca sorunlar ve çözüm yolları şu şekilde sıralanabilir:
Eksik veya Hatalı Banka Bilgisi (T32): Alıcı bankanın BIC kodu, hesap numarası vb. detaylar doğrulanarak yeniden giriş yapılmalıdır.
Yetersiz Bakiye (T40): Hesap bakiyesi kontrol edilmelidir. İşlem ücreti, döviz kuru farkları gibi kriterler göz önünde bulundurularak transfer edilecek tutara eşdeğer meblağın hesapta bulunması sağlanmalıdır.
Hatalı Döviz Kodu (T42): Transfer yapılacak döviz türü kontrol edilmelidir.
Transfer Limit Aşımı (T75): Banka ile iletişime geçilerek limit artırma talebinde bulunulmalıdır.
Bekleyen Düzenleyici Onayı (U45): Bankanın taleplerini karşılamak amacıyla gerekli belgeler sunulmalıdır.
Eksik Aracı Banka Bilgisi (U59): Aracı banka bilgileri doğrulanarak işlem yeniden yapılmalıdır.
Hatalı Ülke Kodu (F20): Alıcı ülkenin kodu doğrulanarak sisteme girişi gerçekleştirilmelidir.
Sistem Hatası (F99): Bankayla iletişime geçilerek işleme yeniden başlanabilir veya teknik aksaklığın çözüme kavuşturulması için bir süre beklenebilir.
Swift sistemi üzerinden döviz transferi ile elde edilebilecek başlıca avantajlar şöyle listelenebilir: